piątek, 21 października 2011

Czas na jesienne zbiory.

Jabłka-nadejście jesieni zwiastuje wysyp wielu odmian jabłek,niedostepnych w innych porach roku.
Nic dziwnego,żete niezwykłe smaczne i zdrowe owoce królują wówczas w naszym menu.
Jabłka nożna gotować,piec,ścierać,mleć,suszyć lub jeść na surowo wprost z dzewa lub ze sklepu.
Ten ostatni wariant jest nie tylko najprostrzy,ale też najkorzystniejszy dla zdrowia.
A to dlatego,że po obróbce owoce tracą spore ilości witaminy C.Z tego też powodu nie powinno
się jabłek obierać.Włanie tuż pod skórką znajduje się jej najwięcej.Z jabłek przyrządzić można
niemal wszystko.Świetnie sprawdzają się w sałatkach jarzynowych i owocowych,jako dodatek do
dań mięsnych w kompotach i deserach oraz ciastach, a nawet lodach i cukierkach.
Z kolei sok jabłkowy o bursztynowej barwie mozna pić tuż po wyciśnięciu,zagęścić na słodki syrob,mieszać z innymi sokami oraz dodawać do drinków.Największym dobrodziejstwem jabłek jest jednak błonnik.
W postaci pektyn działa niczym miotełka,wymiatając z naszego organizmu toksyny.Jabłko to również wielki
przyjaciel serca,dba o nie i wspomaga jego pracę.Ale to nie koniec jego zalet.Jabłka walcza też z chorobami
obniżają zły cholesterol,ciśnienie tętnicze,zmniejszają stres i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów jelita
grubego.Natomiast zjedzone przed snem,niczym pasta do zębów,nie dopuczszają do rozwoju bakteri w
jamie ustnej.
PRZEPIS:

PLACUSZKI  JABŁKOWE
4 jabłka
25 dag mąki
5 łyżek cukru
1/2 litra wrzącej wody
2 łyżki stopionego masła
2 jajka, sól, olej do smażenia, cukir puder, mielony cynamon

Wymieszaj mąkę z odrobiną soli ,2 łyżkami cukru i roztopionym masłem.Powoli wlewaj ciepłą wodę,ciągle
mieszając tak,by uzyskać ciasto o konsystencji naleśnikowego.Odstaw,by napęczniało.
Jabłka cieńko obierz,pokrój na krążki,delikatnie wydrąż gniazda nasienne,posyp pozostałymi 3 łyżkami cukru i odłóż.
Jajka ubij na omlet,połącz z ciastem, wymieszaj.Wcieście zanurzaj krążki jabłek(najlepiej nabite na widelcu),
smaż na złoty kolor w dobrze rozgrzanym,głebokim tłuszczu.
Usmażone krążki osącz na papierowym ręczniku.Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz