Wbrew obiegowej opinii gruszki są bardzo zdrowe.Mogą jeść je nawet osoby z wrażliwym żołądkiem,
muszą jedynie dokładnie pogryżć każdy kęs.Gruszek używano jako leku przeciwko różnym chorobom.
Miękkie,dojrzałe owoce pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparcią.Niektóre odmiany,cierpkie i
mało soczyste (zawierają dużo garbników),leczą biegunki.Kompot z gruszkowego suszu powinny pic
osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.Ma on także właściwości przeciwgorączkowe.
Zaleca się jedzenie gruszek przy zapaleniach dróg moczowych,kamienicy nerkowej,przy stanach zapalnych
gruczołu krokowego.Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.Napar
ze świeżych skórek gruszki stosuje się-w formie okładów- na trudno gojące rany i owrzodzenia.
Ze sładników mineralnych najwięcej zawiera potasu,ale także bogata jest w fosfor, wapń,magnez,sód
miedz,żelazo,a także jod.Występują w niej kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), węglowodany,
olejki eteryczne,błonnik i pektyny.Zawiera także witaminy:A,B1,B2,B6,C i PP.Gruszki pobudzją nasz
mózg ,gdyż zawierają bor.Pobudza on szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwości
koncentracji.
PRZEPIS
BALSAMICZNE GRUSZKI
4 dojrzałe,słodkie gruszki,
16 plasterków szynki parmeńskiej,liście świerzej rukoli,
opakowanie sera gorgonzola,
6 łyżek oliwy,
3 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki miodu, sól, pieprz
Gruszki obierz,pokrój na cwiartki,usuń gniazda nasienne.Gorgonzolę pokrój w słupki.
Na każdą ćwiartkę połóż kawałek sera gorgonzola i kilka listków rukoli.Owiń plasterkiem szynki.
Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą,miodem i szczyptą soli (sos można przygotować wcześniej).
Powstałym sosem polej gruszki.Przypraw pieprzem.
Podawaj z ciemnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz