Dynia jest niskokaloryczna w 100 g zawiera zaledwie 15 kcal,a jej miąższ słada się w 90 procentach z
wody.Nie dość,że dynie nie tuczą , to są też lekkostrawne.Dynia zawiera wiele cennych witamin oraz pierwiastków(cynk,siarka ,magnez ,fosfor , potas, żelazo).Jeszcze więcej zalet posiadają pestki dyni.
Zapewniają dobrą kondycję włosom i paznokcią ,pomagają w schorzeniach układu moczowego i
kłopotach z prostatą.Są też polecane chorym na miażdżycę i nadciśnienie tętnicze oraz w chorobach
watroby, w cukrzycy i otyłości.I co najważniejsze ,zawarte nich tokoferole ,zwane też witaminą miłości ,
działają jak afrodyzjak.
Przepisy
MAKARON Z DYNIĄ
1/2 małej dyni
1/2 płynnej śmietanki 18
5 łyżek masła , 3 szalotki
4 łyżki tartego parmezanu
sól ,pieprz ,natka pietruszki ,gałka muszkatołowa
makaron fettuccine lub tagliatelle.
Dynię obierz i oczyść z pestek.Pokrój w kostkę.Na patelni z grubym dnem , na małym ogniu rozpuść
masło ,dodaj pokrojone cebulki ,dopraw solą.Duś je powoli ,pod przykryciem około 10 minut ,nie
zrumieniając.Dodaj pokrojoną dynię dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryj garnek i duś do miękkości.Dodaj śmietankę , 2 łyzki parmezanu , 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ,przypraw solą i
pieprzem.Jeśli sos jest zbyt gęsty ,dodaj odrobinę gorącej wody.
Do sosu dodaj ugotowany al dente makaron. Wymieszaj i posyp pozostałymi dwiema łyżkami parmezanu.
KREMOWA ZUPA DYNIOWA Z WANILIĄ
1 łyżka oliwy z oliwek , 1 cebula szalotka ,obrana i pokrojona w kostkę
1/2 kg dyni ,obranej i pokrojonej w kostkę ,gorący bulion lub woda
sól , 1 laska wanilii, świeżo zmielony pieprz.
W rondlu lub w garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulkę , mieszając od czasu do czasu ,nie rumieniąc.Dodaj dynię ,dopraw solą i smaż przez ok. 10 minut ,mieszając od czasu do czasu.
Wlej gorący bulion lub wodę w takiej ilości ,aby przykryć nią dynię.Zagotuj ,zmniejsz ogień i gotuj
pod przykryciem przez ok. 15 minut ,aż dynia będzie całkowicie miękka.
W połowie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii.Z ugotowanej zupy usuń pustą
laskę wanilii.Zupę zmiksuj na puree.Dopraw ewetualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz