wtorek, 15 listopada 2011

JAK PRZYRZĄDZIĆ WARZYWA?

Tajniki zdrowej kuchni.

Marchewka Podgrzana

Niedawno włoscy naukowcy dowiedli,że np.marchewka jest zdrowsza po ugotowaniu niż w postaci w
chrupiacej surowej przekąski.Podgrzana ma więcej przeciwutleniaczy , m.in. beta karotenu.
W dodatku jest on lepiej przyswajalny.Marchewka powinna być gotowana w całości.Jeśli ją kroimy, straci
25proc.związku o właściwościach przeciwnowotworowych,czyli falkarinolu, bo zostaną z niej wypłukane.

Brokuł na ciepło

W przypadku brokułów naukowcy zauważyli,że gotowanie na parze zwiększa w nich zawartość glukozynolatu.Wnaszym organizmie jest on rozkładany do izotiocyjanianów , które działają przeciwnowotworowo.W surowych różyczkach też znajduje się ten związek, ale na surowo jest on
mniej aktywny.Najlepiej przyżądzać brokuły na parze nie dłużej niż sześć minut.Ugotowane zupełnie
na miękko tracą 77 proc.glukozynolatów.Podobnie dzieje się z brukselką i kalafiorem.Najleprze jest zatem gotowanie na parze pod przykryciem ,ponieważ wtedy enzymy zawarte w warzywach są uaktywniane przez temperaturę, ale wytracają się drogocenne składniki.

Ziemniak w mundurku

Najpopularniejsze warzywo w Polsce.Zawiera jod, karotenoidy,wapń, magnez oraz wit. z grupy B.
W bulwie te składniki rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej minerałów i witamin kryje się tuż
 pod skórką.Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia.Dlatego, by skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw ziemniaków, trzeba je odpowiednio przygotować.Gotowanie tego warzywa pokrojonego
wcześniej na kawałeczki w dużej ilości wody powoduje, że straci ono co najmniej 50 proc. witamin.
Najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach.Najzdrowsze jest pieczenie kartofli w całości razem ze
skórą lub ugotowanie ich na parze.

Buraczki na surowo

Mają niewielką ilość witaminy B1 i C oraz składniki mineralne.Ale najcenniejsze są w nich betacyjany.
To przeciwutleniacze, które pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.Buraków lepiej nie gotować w wodzie.Wtedy tracą zbyt wiele soku.Dobrą metodą jest pieczenie nieobranych ze skórki buraków.Wtedy
zachowują wszystkie cenne składniki.Upieczone lub ugotowane buraki warto na chwilę w zanurzyć w zimnej wodzie, by je szybko schłodzić i zachować więcej witamin.

Pomidor w sosie

Zjedzenie tego warzywa zerwanego prosto z gałązki niewiele nam przyniesie pożytku.Ale kiedy zrobimy z niego sos, możemy być pewni, że zyskamy młodość i zdrowie.Pomidor zawiera bowiem duże ilości likopenu.
To substancja , która chroni nas przed nowotworami, m.in. prostaty i szkodliwym działaniem promieni
słonecznych.Pobudza też tworzenie się kolagenu w skórze, więc odmładza.Zamiast wkroić pomidora do
sałatki, lepiej przygotować z niego sos.Najkorzystniej z dodatkiem jakiegoś tłuszczu roślinnego, np. oleju
ponieważ likopen się w nim rozpuszcza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz